top of page

Youth Investment Wave

Jongerenproject om hun ideeën (en daarmee zichzelf) serieus te nemen.

De YIW is een project dat jongeren helpt om hun ideeën, en daarmee zichzelf serieus te nemen. We draaien het als buitenschoolsprogramma als ook op (middelbare) scholen.


De voorloper van de Youth Investment Wave begon met een samenwerking met Kabold en Stichting het Maagdenhuis Fonds. Samen ontwikkelden we een programma om achter de ideeën van jongeren te gaan staan. Jongeren volgenden een coachingprogramma en konden voor hun eigen idee tot wel €5.000,- budget aanvragen. Dit leidde tot succesverhalen en maakte ons enthousiast om een nog gavere en betere variant te ontwikkelen.


Experiment over geld en maatschappelijke waarde We wilden een experiment doen met het geld. We vonden het niet nodig dat er zulke hoge bedragen beschikbaar waren en wilden de jongeren juist leren om te denken in andere waardes. De waarde van hun eigen skills en die van hun eigen netwerk en goodwill. De Youth Investment Wave werd geboren: Wat als we €20.000,- hebben en telkens jongeren de beschikking geven tot een gedeelte van dit bedrag, bijvoorbeeld €150,- per persoon. Een bedrag die ze volledig opmaken maar met de opmerking erbij dat wat ze niet opmaken, teruggaat in de pot voor nieuwe jongeren? Dit was ook een succes. Jongeren maakten gemiddeld maar 25% van hun budget op. We draaiden 4 waves.


Van buitenschools programma naar schoolproject We gingen door met experimenteren. Wat als we de wave op school draaien? We draaiden 3 programma's op middelbare scholen tijdens schooltijd maar worstelden met schoolse uitdagingen zoals een geschikt lokaal en motivatie van de jongeren. Dus we gingen door: Wat als we ons eigen kantoor ter beschikking stellen? We draaiden weer een variant, wel nog onder schooltijd maar nu op ons eigen kantoor en we voegden er nog een element aan toe: Wat als we ze eerst leren hoe ze samen iets voor elkaar krijgen (een teamuitdaging) voordat ze voor hun eigen idee gaan? Zodat ze eerst ervaren wat er voor nodig is om iets voor elkaar te krijgen en dat ze op elkaar kunnen steunen. Dit heeft geleid tot de Youth Investment Wave in zijn huidige vorm. Nog steeds krijgen jongeren een startbudget met de opmerking dat wat ze niet besteden naar nieuwe jongeren gaat. Nog steeds mogen ze gebruik maken van onze plek waar ze thee kunnen pakken, op een echt kantoor met de gedragscode van een kantoor.


De effecten op jongeren

De uitkomsten zijn fantastisch. Jongeren organiseren bakwedstrijden, evenementen in eigen moskee, watergevechten, leren elkaar telefoons repareren, maken eigen kleding, enzovoort enzovoorts. En bovenal ontdekken ze wat hun drijft en hoe ze zelf iets mogelijk kunnen maken. Jongeren geven aan dat ze tijdens dit programma zich echt serieus genomen voelden en dat ze hebben ontdekt dat ze zelf dingen mogelijk kunnen maken. Precies waarvoor het bedoeld is!


Check onze instagram pagina Club_KAabold voor meer verhalen over onze jongeren


Project Gallery

bottom of page